Viermi pulmonari
- Viermii pulmonari sunt paraziți care trăiesc în căile respiratorii (cavitatea nazală și sinusurile, plămâni, venele pulmonare și inima) câinilor și pisicilor.
- În multe cazuri, vulpile sunt cel mai important rezervor de viermi pulmonari.
- Câinii și pisicile se infestează cu viermi pulmonari atunci când mănâncă gazda intermediară (melc, broască, râme), care conține o formă infecțioasă a agentului patogen.
- Câinii tineri sunt adesea infestați.
- Semnele clinice se datorează tulburărilor sistemului respirator și nervos și tulburărilor de coagulare a sângelui.
- Animal poate muri.
Un câine se infestează dacă ingeră o gazdă intermediară (melc, broască, râme) în care există o formă infecțioasă a viermelui. Viermele, după ingestie, călătorește către inima și plămânii câinelui, unde se maturizează într-un parazit adult. Femelele depun ouă, din care se dezvoltă rapid larvele, care trec în alveole. Animalul infestat expectorează larvele din cavitatea bucală, apoi le înghite și mai târziu le excretă prin fecale. Când aceste larve sunt ingerate de un melc, broască sau râme, cercul este închis.
La unii viermi pulmonari, ciclul de dezvoltare este direct, ceea ce înseamnă că nu este necesară o gazdă intermediară. În aceste cazuri, animalul se infectează prin fecale și vărsături ale altui animal infectat. Restul cercului rulează așa cum este descris.
Ce semne indică faptul că animalul este infestat?
Cele mai frecvente simptome sunt:
- tuse prelungită,
- respirație accelerată și dificilă,
- oboseală rapidă,
- pete pe mucoase și pe piele,
- mucoase palide,
- semne nervoase care se pot manifesta ca crize epileptice,
- pierdere în greutate.
Tratament și prevenție
Se recomandă medicamente care conțin milbemicină oximă. Sunt prescrise de un medic veterinar.