Vierme al inimii

PERICULOS ȘI PENTRU OAMENI
  • Viermele adult, a cărui durată de viață este de 5 până la 7 ani, trăiește în arterele pulmonare ale câinilor și pisicilor.
  • Este transmis de către țânțari.
  • Majoritatea animalelor infestate se află în sudul, centrul și estul Europei. Viermele inimii se răspândește și în alte părți ale Europei, inclusiv în zonele non-litorale. O creștere semnificativă a cazurilor diagnosticate este percepută, de exemplu, în Germania.
Prevalența viermilor cardiaci

Cum recunoaștem o infestație?

  • Boala este însoțită de semne nespecifice: tuse, scăderea apetitului și pierderea în greutate, dificultăți de respirație, slăbiciune. Infestația cu un număr mare de viermi poate duce la înfundarea periculoasă a venei, care se termină de obicei prin moartea animalului.
  • Cea mai mare posibilitate de infestație este din aprilie până în noiembrie, deoarece țânțarii au nevoie de o temperatură peste 14°C pentru a se dezvolta.
  • Tratamentul este foarte complicat și consumă mult timp și, uneori, este fără succes.

Principala sursă de  transmitere este un câine infestat cu viermi adulți. Când un țânțar mușcă animalul, acesta ingerează și formele în curs de dezvoltare ale viermelui cardiac. În 14 zile, țânțarul se dezvoltă într-o formă periculoasă pentru noile gazde (așa-numita formă infecțioasă). Când un țânțar mușcă o nouă gazdă, acesta îi transferă viermi de inimă tineri. Aceștia trăiesc în gazdă timp de 6 luni până ajung la inimă și în vasele pulmonare unde se dezvoltă în sfârșit.


Poate fi un animal protejat de infestație?

Infestația cu viermi cardiaci este o boală foarte gravă, dar poate fi prevenită foarte eficient și fiabil.

  • Ca o prevenire lunară regulată, putem folosi lactone macrociclice, de ex. milbemicină oximă, care ucide formele tinere de dezvoltare ale viermilor înainte de a ajunge la plămâni și inimă.
  • Se recomandă, de asemenea, utilizarea produselor care conțin permetrină (1, 2, 3), deoarece s-a dovedit că respinge țânțarii și astfel reduce semnificativ probabilitatea de infestație.
  • Prevenția începe în primele 4 săptămâni de la începutul perioadei calde (primăvara) și se încheie la 30 de zile de la sfârșitul toamnei (în România din aprilie până la sfârșitul lunii octombrie).
  • Cățeii și pisoii sunt, de asemenea, susceptibili la infestații, deci trebuie să-i protejăm. Există medicamente pe piață care pot fi utilizate și la pui de 2 săptămâni. Se pot utiliza tablete aromate care conțin milbemicină oximă. Sunt prescrise de un medic veterinar.

1. McMahon C, Kröber T, Guerin PM. In vitro assays for repellents and deterrents for ticks: differing effects of products when tested with attractant or arrested stimuli. Med Vet Entomol 2003; 17: 370–8.
2. Romi R, Peragallo M, Sarnicola G et al. Impregnation of uniforms with permethrin as a mean of protection of working personnel exposed to contact with hematophagous arthropods. Annals of Hygiene: Preventive and Community Medicine 1977; 9 (4): 313–9.
3. Institute of Medicine. Gulf War and Health: Vol. 2. Insecticides and solvents. Washington, DC: National Academies Press, 2003; 57–63.